• Home
  • Βιογραφικό
  • Παχύ Εντερο
  • Ορθό
  • Πρωκτός
  • Πυελικό Εδαφος
  • Ενδοσκοπήσεις
  • Επικοινωνία
  • Videos
  • Άρθρα

Καρκινοσ ορθου


Τηλ 210 6198476

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ.



ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ



Ο καρκίνος του ορθού θεραπεύεται σήμερα σε πάνω από το 80% των περιπτώσεων. Μελέτη της ομάδας μου σπό το Kings College Hospital (εδώ) έδειξε ότι η 5ετής επιβίωση ήταν 80% και παρέμενε υψηλή ακόμα και σε ασθενείς με υποτροπή. Η ελπίδα θεραπείας είναι ζωντανή και επίσης η μόνιμη κολοστομία είναι κάτι που γίνεται όλο και πιο σπάνιο.Για να επιτευχθεί καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα χρειάζεται σωστή σταδιοποίηση, σωστός σχεδιασμός θεραπείας, υψηλού επιπέδου χειρουργική, ακτινοθεραπεία με σύγχρονα μηχανήματα και χημειοθεραπεία χωρίς παρενέργειες. Απαραίτητο είναι η θεραπευτική ομάδα να είναι απόλυτα εξειδικευμένη στον καρκίνο του ορθού και να υπάρχει μεγάλη εμπειρία.



ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ



ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ



ΕΝΔΟ-ορθικο υπερηχογραφημα - EUS



Απαραίτητο για την επιλογή των όγκων για ενδοσκοπική εκτομή





Το ενδο-ορθικό υπερηχογράφημα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την σταδιοποίηση των πολυπόδων και όγκων ορθού. Η περιστρεφόμενη κεφαλή 360 μοιρών με υψηλές συχνότητες 10-16 MHz μπορεί να διακρίνει 5 στιβάδες του ορθικού τοιχώματος και να δεί εάν ο όγκος είναι πρώιμος ή εάν βγαίνει στο λίπος. Απεικονιζονται επίσης οι περιοχικοί λεμφαδένες. Το EUS έχει μεγαλύτερη ακρίβεια από την Μαγνητική σε πρώιμους όγκους και για αυτό είναι τμήμα του πρωτοκόλλου με το οποίο επιλέγονται οι πρώιμοι όγκοι οι οποίοι μπορούν να εξαιρεθούν με TEMS ή με το πρωτόκολλο GRECARR.


Διαβάστε για το EUS

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ



Καθορίζει την προεγχειρητική ακτινοθεραπεία





Η μαγνητική τομογραφία (MRI) ορθού-πυέλου έχει πάρει κεντρικό ρόλο σητν τοπική σταδιοποίηση του καρκίνου ορθού. Σημαντικό ρόλο για αυτό έπαιξε η δουλειά της εικονιζόμενης ακτινολόγου Dr. Gina Brown από το νοσοκομείο Royal Marsden του Λονδίνου που έθεσε τα standards για την αξιολόγηση και σταδιοποίηση του βάθους διείσδυσης του όγκου , της "καθαρότητας" του περιφερικού ορίου εκτομής του όγκου (CRM), της παρουσίας αγγειακών εμβόλων (LMVI) , και λεμφαδένων. Η σωστή αξιολόγηση της μαγνητικής είναι απαραίτητη στην επιλογή των ασθενών που χρειάζονται προεγχειρητική χημειο-ακτινοθεραπεία.



ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΛΙΑΣ ΘΩΡΑΚΟΣ



Ανίχνευση μεταστάσεων





Η αξονική τομογραφία κοιλίας - θώρακος είναι απαράιτητη για την σταδιοποίηση. Εάν είναι χωρίς ευρήματα τότε η νόσος θεωρείται τοπική και πλέον ιάσιμη. Εάν υπάρχουν δευτεροπαθείς εντοπίσεις σε ήπαρ, πνεύμονες κλπ τότε χρειάζεται στρατηγική συστημικής θεραπείας σαν πρώτο βήμα. Η εξέταση είναι απαραίτητο να γίνει με ενδοφλέβιο και από του στόματος σκιαγραφικό, πράγμα που απαιτεί καλή νεφρική λειτουργία.



PET SCAN



Σε ειδικές περιπτώσεις





Το PET SCAΝ CT γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις όταν υπάρχει ανάγκη να ελεγχθούν τυχόν μικρο-μεταστάσεις οι οποίες δεν απεικονίζονται στην συμβατική αξονική. Γίνεται συχνά όταν βρίσκονται ανεβασμένοι καρκινικοί δείκτες που θέτουν υποψία διασποράς.



ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ



Η ακτινοθεραπεία έχει γίνει μία από τις βασικές θεραπείες στον καρκίνο του ορθού από την δεκαετία του 90 και ο ρόλος της συνεχώς αυξάνεται. Η ακτινοθεραπεία, ανεξάρτητα από πρωτόκολλο προσφέρει τα εξής :
a) μείωση τοπικής υποτροπής
β) αύξηση συνολικής επιβίωσης
γ) αύξηση επιβίωσης ελεύθερης νόσου.
Η ακτινοθεραπεία μπορεί να προστεθεί σε 4 μορφές 1) Μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία 2) Προεγχειρητική ακτινοθεραπεία βραχύ πρωτόκολλο 3) Προεγχειρητική ακτινοθεραπεία μακρό πρωτόκολλο 4) Ακτινοθεραπεία σε ειδικά πρωτόκολλα τοπικής εκτομής



ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ



Η μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται όταν ο όγκος φαίνεται να είναι σχετικά αρχικού σταδίου και πλήρως εξαιρέσιμος χειρουργικά αλλά ανευρίσκεται στο παθολογικό παρασκεύασμα να έχει διηθήσει τους λεμφαδένες. Σε αυτή την περίπτωση η ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με ήπια χημειοθεραπεία με χάπια (capectabine) μειώνει τον κίνδυνο τοπικής υποτροπής.


more

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΒΡΑΧΥ ΣΧΗΜΑ



Το βραχύ σχήμα προεγχειρητικής ακτινοθεραπείας καθιερώθηκε από τους Σουηδούς. Περιλαμβάνει ακτινοθεραπεία για 5 διαδοχικές ημέρες με 25 Gy και χειρουργική επέμβαση 5 ημέρες μετά. Σουηδικές και Ολλανδικές μελέτες έδειξαν ότι αυτή η στρατηγική μειώνει την τοπική υποτροπή και φαίνεται να αυξάνει και την επιβίωση. Το βραχύ σχήμα δεν εφαρμόζεται συχνά εκτός από όγκους του ορθο-σιγμοειδούς ή σε ειδικές ενδείξεις.


more

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΜΑΚΡΟ ΣΧΗΜΑ



Το μακρό σχήμα ακτινοθεραπείας έχει την διπλή περίπου δόση (50 Gy) και δίνεται συνήθως σε 25-28 δόσεις που κρατουν έως 6- 10 εβδομάδες. Το χειρουργείο γίνεται 6 εβδομάδες με 3 μήνες μετά το τέλος της ακτινοθεραπείας διότι η θεραπεία συνεχίζει να δουλεύει μετά το τέλος των συνεδριών. Το βραχύ και το μακρό σχήμα είναι ισοδύναμα όσον αφορά την τοπική υποτροπή και την επιβίωση όμως το μακρό σχήμα έχει τα εξής πλεονεκτήματα. 1) Σε 20% των ασθενών μπορεί να πετύχει πλήρη εξαφάνιση του όγκου (complete remission) οπότε αυτοί οι ασθενείς μπορεί να μην χειρουργηθούν (να μπουν στο WATCH & WAIT protocol) ή να χειρουργηθούν με τοπική εκτομή TEMS σύμφωνα με την μελέτη GRECARR 2. 2) Σε όγκους που είναι τοπικά εκτεταμένοι (LARC -Locally Advanced Rectal Cancer) και απειλείται το όριο χειρουργικής εκτομής CRM τότε οτ μακρό σχήμα ακτινοθεραπείας μπορεί να κατεβάσει το στάδιο του όγκου ("Downstaging") κια να επιτρέψει εκτομή με "καθαρά" όρια. Σήμερα η πλειοψηφία των ασθενών υποβάλλεται σε μακρό σχήμα προεγχειρητικής ακτινοθεραπείας.


more

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΚΤΟΜΗΣ



Γνωρίζουμε τώρα πια ότι τοπική εκτομή μετά από ακτινοθεραπεία είναι εφικτή ακόμα και σε στάδια μεγαλύτερα από Σταδιο Ι όταν οι ασθενείς και οι όγκοι που θεραπεύονται είναι επιλεγμένοι με επιστημονικά κριτήρια. Υπάρχουν πολλές μελέτες πάνω στο αντικείμενο, η πιο πρόσφατη από την Γαλλία και την ομάδα του πρωτοπόρου καθηγητή Roullier (Φωτογραφία), από τον οποίο είχα την τύχη να εκπαιδευτώ. Η μελέτη είναι η GRECARR 2 και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν το 2020. Τι μας λέει η μελέτη ? Οτι σε επιλεγμένους όγκους σταδίου Τ2 και Τ3 μπορούμε

α) να εφαρμόσουμε ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία

β) σε όσους όγκους παρουσιάσουν συρρίκνωση να εφαρμόσουμε τοπική ενδοσκοπική εκτομή.

Σε παρακολούθηση επί 5 χρόνια των ασθενών δεν βρέθηκε διαφορά ούτε στην τοπική υποτροπή ούτε στην πενταετή επιβίωση. Η επιλογή των όγκων πρέπει να γίνεται με αυστηρά κριτήρια, επίσης αν δεν υπάρχει αρχική καλή ανταπόκριση στην ακτινοθεραπεία τότε μπορεί να καταστεί τελικά αναγκαία η ριζική επέμβαση. Ομως βγαίνει από αυτή την μελέτη , που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου της Γαλλίας ένα σημαντικό μήνυμα ελπίδας -ότι έχουμε επιστημονικά αδιάσειστα δεδεομένα ότι για ένα μεγάλο τμήμα ασθενών με καρκίνο του ορθού η συνδυασμένη θεραπεία με ακτινο-χημειοθεραπεία και ενδοσκοπική χειρουργική TEMS / TAMIS είναι πια θεραπεία πρώτης γραμμής και πρέπει να προσφέρεται.


more

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ WATCH & WAIT



Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ένα πρωτοποριακό πρψτόκολλο που για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε από την διάσημη Βραζιλιάνα ογκολόγο Angelita Habr Gama (Φωτογραφία) . H Habr Gama ήταν η πρώτη που τόλμησε να υποστηρίξει ότι μπορεί κάποιοι καρκίνοι του ορθού να θεραπεύονται χωρίς χειρουργείο αλλά μόνο με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Το απέδειξε αυτό με δουλειά πάνω σε χιλιάδες ασθενείς και τώρα είναι αποδεκτό, και εφαρμοζόμενο σε όλη την Ευρώπη . Φυσικά αυτό το πρωτόκολλο Watch and Wait δεν είναι για όλους τους καρκίνους αλλά για εκείνους τους πιο τυχερούς που είναι περίπου το 15-20% και οι οποίοι μετά από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία έχουν πλήρη απόκριση (complete clinical response). Σε αυτές τις περιπτώσεις αντί να προχωρήσουμε άμεσα σε χειρουργείο περιμένουμε με παρακολούθηση και εάν ο όγκος υποτροπιάσει χειρουργούμε. Εάν δεν υποτροπιάσει τότε αυτοί οι ασθενείς δεν φτάνουν ποτέ στο χειρουργείο.


more

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ



Για σχεδόν 2 αιώνες τώρα, η Χειρουργική θεωρείται η κύρια θεραπεία του καρκίνου του ορθού. Παρ' όλο που είναι ακόμα αληθινό αυτό τα τελευταία χρόνια η ακτινοθεραπεία και η θεραπεία με φάρμακα έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις ενδείξεις αλλά και στις χειρουργικές τεχνικές. Τα σχήματα θεραπείας είναι σε διαρκή εξέλιξη και το σημαντικότερο είναι ότι η θεραπεία αρχίζει πια και εξατομικεύεται όλο και περισσότερο, στα πλαίσια βέβαια πάντα πρωτοκόλλων. Η επικοινωνία των διαφόρων ειδικοτήτων που μετέχουν στην θεραπεία γίνεται μέσω του Multidisciplinary Team, δηλαδή του διεπιστημονικού συμβουλίου ειδικών. Ολοι οι ασθενείς με διάγνωση καρκίνου ορθού πρέπει να ακολουθούν πρωτόκολλα συντεταγμένα από χειρουργούς, ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές, γαστρεντερολόγους, ακτινολόγους κ.α. Σημαντική είναι επίσης η ολιστική προσέγγιση του αρρώστου και η ψυχολογική υποστήριξη. Και πάρα πολύ σημαντικό είναι να μην λησμονείται ότι στην θεραπεία του καρκίνου δεν είναι σημαντική μόνο η επιβίωση αλλά εξ ίσου σημαντική είναι και η ποιότητα ζωής. Καμμία θεραπεία δεν εφαρμόζεται αν δεν εξετασθεί και η επίδραση της στην ποιότητα ζωής τουυ αρρώστου.



ΟΛΙΚΗ ΕΚΤΟΜΗ ΜΕΣΟ-ΟΡΘΟΥ - TME



Το ορθό περιβάλλεται από έναν κυτταρολιπώδη ιστό γεμάτο λεμφαδένες που ονομάζεται ΜΕΣΟ-ΟΡΘΟ. Η ριζική εκτομή του καρκίνου του ορθού προυποθέτει την αφαίρεση του ιστού αυτού και ονομάζεται ΟΛΙΚΗ ΕΚΤΟΜΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟ-ΟΡΘΟΥ (TOTAL MESORECTAL EXCISION -ΤΜΕ). Αυτή καθιερώθηκε από τον εικονιζόμενο Βρετανό χειρουργό BILL HEALD. Η ΤΜΕ μπορεί να γίνει είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά/ ρομποτικά -δεν υπάρχει διαφορά σρτην ογκολογική αποτελεσματικότητα ανάμεσα στις διάφορες μεθόδους. Η ΤΜΕ επιτυγχάνει θεραπεία του καρκίνου με πολύ χαμηλά ποσοστά τοπικής υποτροπής.



TEMS - ενδοσκοπικη εκτομη ογκου ορθου



TEMS – Transanal Endoscopic Microsurgery, είναι μία διορθική (μεσω του ορθού) ενδοσκοπική εγχείρηση με την οποία αφαιρούνται όγκοι ορθού χωρίς την ανάγκη για κοιλιακές τομές και χωρίς λαπαροσκόπηση. Η TEMS γίνεται με γενική αναισθησία και χρειάζεται προετοιμασία εντέρου όπως στην κολονοσκόπηση. Το εγχειρητικό ενδοσκόπιο εισάγεται στο ορθό και η εγχείρηση γίνεται με την βοήθεια ενδοσκοπικής κάμερας και λαπαροσκοπικών εργαλείων εξ ολοκλήρου από το ορθό. Η τεχνική της TEMS δεν είναι ίδια με την κολονοσκόπηση, ο όγκος ή πολύποδας αφαιρείται πλήρως με όλες τις στιβάδες του εντερικού τοιχώματος και το δημιουργηθέν έλειμμα κλείνεται με ενδοσκοπικές ραφές. Η ανάρρωση είναι ταχύτατη. Η νοσηλεία είναι συνήθως μόνο ένα βράδυ. Δεν υπάρχει αξιοσημείωτος μετεγχειρητικός πόνος και οι περισσότεροι άρρωστοι δεν χρειάζονται καθόλου αναλγητικά. Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι πολύ μικρός , σχεδόν όσος στην κολονοσκόπηση. Η TEMS εφευρέθηκε το 1980 από τον εικονιζόμενο Γερμανό GERHARD BUESS από τον οποίο είχα την τύχη να εκπαιδευτώ. Είμαι ειδικός στην TEMS και έχω τελέσει πάνω από 400 επεμβάσεις TEMS στο King's College Hοspital και στην Αθήνα.



ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ



Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική είναι μια καθιερωμένη τεχνική εδώ και 20 χρόνια για όλες τις εγχειρήσεις της κοιλιάς. Η Λαπαροσκοπική χειρουργική για παθήσεις του εντέρου, όπως καρκίνος, φλεγμονώδης νόσος, εκκολπωματίτις και άλλες έχει πολλά πλεονεκτήματα που έχουν αποδειχθεί σε πλήθος ερευνητικών μελετών οι οποίες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλής έχει ταχύτερη ανάρρωση έχει λιγότερες επιπλοκές έχει καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα.



TaTME - ΔΙΟΡΘΙΚΗ ΟΛΙΚΗ ΕΚΤΟΜΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟ-ΟΡΘΟΥ



Η έξυπνη και αποτελεσματική μέθοδος της TRANSANAL TOTAL MESORECTAL EXCISION - TaTME είναι ένας συνδυασμός της λαπαροσκοπικής ΤΜΕ και της διορθικής TEMS και συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο. Η πρώτη δημοσίευση έγινε το 2009 απο την εικονιζόμενη Dr. Patricia Sylla et al από το Massachusetts General Hospital, Boston. H TaTME επιτρέπει την διατήρηση του σφιγκτήρα σε πολύ χαμηλούς όγκους του ορθού. Εφαρμόζω την ΤαΤΜΕ από το 2013 σε όγκους του κάτω και μέσου τριτημορίου του ορθού.



ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ



Η Ρομποτική χειρουργική είναι μια παραλλαγή της λαπαροσκοπικής με την προσθήκη ενός ρομπότ που ελέγχει τρείς βραχίονες που ελέγχονται από τον χειρουργό μέσω μιας κονσόλας. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αληθινό ρομπότ μια και το μηχάνημα δεν λειτουργεί αυτόνομα αλλά για σύστημα που προσφέρει σταθερότητα και ακρίβεια κινήσεων. Υπάρχουν πολλές μελέτες σε εξέλιξη που δείχνουν μέχρι στιγμής ότι η ρομποτική χειρουργική είναι ισοδύναμη με την λαπαροσκοπική για τον καρκίνο του εντέρου χωρίς να έχει κάποιο επιπρόσθετο πλεονέκτημα. Είναι πιθανόν στο μέλλον με την πρόοδο της ρομποτικής τεχνολογίας να αυξηθούν τα πλεονεκτήματα αλλά προς το παρόν φαίνεται να προσθέτει περισσότερο χρόνο αναισθησίας και οικονομικό κόστος χωρίς κάποιο άλλο σαφές πλεονέκτημα..



ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ



ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟ FOLLOW UP



Tο τέλος της χειρουργικής επέμβασης και της λοιπής θεραπείας είναι η αρχή του δρόμου της ανάρρωσης και της πορείας προς την ίαση. Η πορεία είναι μακρά, παίρνει περίπου 5 χρόνια, κατά τα οποία πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση και εξετασεις, το αποκαλούμενο follow up . Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στις εξετάσεις , που γίννονται για να ανακαλυφθεί τυχόν υποτροπή ενωρίς με σκοπό την θεραπεία , από την μια πλευρά. Και από την άλλη πλευρά πρέπει κάθε άνθρωπος να αφεθεί ελεύθερος να ζήσει μια κατά το δυνατόν φυσιολογική ζωή χωρίς οι συχνές επισκέψεις και εξετάσεις να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του. Στο King's College Hospital αναπτύξαμε ένα σχήμα follow up που είναι ικανό να ανιχνεύειε τις υποτροπές σε θεραπεύσιμο στάδιο ετσι ώστε η συνολική επιβίωση να ξεπερνά το 80%, και επιπλέον να μην επηρεάζει την ποότητα ζωής. Αυτό το πρωτόκολλο εφαρμόζω και στην Αθήνα.



ΚΟΛΟΣΤΟΜΙΑ



Στο παρελθόν το 30-40% των ασθενών με Ca Ορθού κατέληγαν με κολοστομία (παρά φύσιν έδρα). Σήμερα ευτυχώς το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 10% σε χέρια ειδικών χειρουργών ορθού. Τελική προσωρινή κολοστομία Hartmann μπορεί να χρειαστεί μόνο σε περιπτώσεις επείγουσας επέμβασης για διάτρηση ή απόφραξη εντέρου. Οι νέες αναστομωτικές τεχνικές, η διασφιγκτηριακή εκτομή, η TEMS και η ακτινοθεραπεία έχουν μειώσει την ανάγκη για κοιλιο-περινεική εκτομή.



ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΙΛΕΟΣΤΟΜΙΑ



Σε πολλές περιπτώσεις "χαμηλής εκτομής του ορθού με ολική εκτομή του μεσο-ορθού" χρειάζεται να γίνει μία προσωρινή παράκαμψη της αναστόμωσης. Αυτό είναι πιο απαραίτητο στις χαμηλές αναστομώσεις. Ο λόγος είναι ότι το κατώτερο ορθό δεν έχει καλή αιμάτωση. Η καλή αιμάτωση είναι απαραίτητη για να επουλωθεί η αναστόμωση (η σύνδεση). Αν η επούλωση της αναστόμωσης είναι ελλειπης τότε γίνεται μία σοβαρή επιπλοκή, η αναστομωτική διαφυγή. Η επιπλοκή αποφεύγεται με την δημιουργία προσωρινής ειλεοστομίας, δηλαδή παράκαμψης της αναστόμωσης με την εξωτερίκευση μίας έλικας λεπτού εντέρου. Η ειλεοστομία παράγει ένα πράσινο χολώδες υγρό . Χρειάζεται να μείνει έως ότου ελεγχθεί η αναστόμωση και βρεθεί ακέραια. Η προσωρινή ειλεοστομία μπορεί να κλείσει σε 3 εβδομάδες, όμως στην πράξη μένει για διάφορους λόγους περίπου 3 μήνες. μετά την σύγκλειση της ειλεοστομίας το ορθό δουλεύει πάλι φυσιολογικά , όμως μπορεί να χρειαστεί μία περίοδος προσαρμογής (βλέπε κατωτέρω).



ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΦΙΓΚΤΗΡΩΝ



Πρώτη προτεραιότητα είναι πάντοτε η ριζική εκκαθάριση του καρκίνου. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η διατήρηση των σφικτήρων και της φυσιολογικής λειτουργίας τους. Η ειδικότητα Colorectal Surgery έχει αναπτυχθεί για αυτό τον σκοπό και οι τρόποι διατήρησης των σφιγκτήρων είναι: α) Transanal TME - Διορθική ΤΜΕ με αναστόμωση pull-through β) Διασφιγτηριακή εκτομή και κολο-πρωκτική αναστόμωση γ) TEMS μετά από ακτινοθεραπεία σε όσους όγκους είναι κατάλληλοι δ) Εφαρμογή του Watch & Wait protocol με στενό follow-up. Ο ασθενής πρέπει να ξέρει ότι πολύ χαμηλές αναστομώσεις μπορεί να μην είναι τέλεια λειτουργικές. Μπορεί να αναπτυχθεί το "Σύνδρομο Χαμηλής Εκτομής" - LAR , με συχνές κενώσεις και έπειξη. Το LAR αντιμετωπίζεται με φυσιοθεραπεία πυελικού εδάφους και συνήθως βελτιώνεται μέσα σε ένα χρόνο.


Τηλ 210 6198476