• Home
  • Βιογραφικό
  • Παχύ Εντερο
  • Ορθό
  • Πρωκτός
  • Πυελικό Εδαφος
  • Ενδοσκοπήσεις
  • Επικοινωνία
  • Videos
  • Άρθρα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ



ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ



Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος, και προσβάλλει το ίδιο άνδρες και γυναίκες. Τα αίτια είναι διαταραχές στα γονίδια οι οποίες είτε συμβαίνουν αυτόματα (μεταλλάξεις) είτε κληρονομούνται. Η κληρονομικότητα είτε είναι «σποραδική» είτε εκδηλώνεται με γενετικά σύνδρομα. Οι διαταραχές των γονιδίων αναλύονται σε άλλη σελίδα (εδώ) και είναι τριών ειδών:

  • Χρωμοσωμική αστάθεια
  • Μικροδορυφορική αστάθεια
  • Διαταραχή μεθυλίωσης


ΣΤΑΔΙΑ



Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αρχίζει να δημιουργείται στον εσωτερικό βλεννογόνο χιτώνα (Στάδιο Ι), μετά επεκτείνετια στον υποκείμενο μυικό χιτώνα (Στάδιο ΙΙ) και κατόπιν διαπερνά όλο το τοίχωμα του εντέρου (Στάδιο ΙΙΙ). Στο στάδιο ΙV υπάρχουν και μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Το στάδιο κατά το οποίο γίνεται η διάγνωση είναι μεγάλης σημασίας για την ίαση. Σε στάδιο Ι η 5ετής επιβίωση είναι πάνω απο 95% ενώ μειώνεται βαθμιαία στα άλλα στάδια. Πάντως σήμερα με την πρόοδο της θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα υπάρχουν σημαντικές επιτυχίες της θεραπείας ακόμα και σε στάδιο ΙV αλλά και σε υποτροπή.



συμπτωματα



Δεν υπάρχουν ειδικά συμπτώματα που να χαρακτηρίζουν μόνο τον καρκίνο του εντέρου και αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία. Ολα τα συμπτώματα μπορεί να προέρχονται στο 95% των περιπτώσεων από καλοήθεις και συχνές παθήσεις και μόνο στο 5% από καρκίνο. Ειναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα περισσότερα συμπτώματα του εντέρου προκαλούνται από καλοήθεις παθήσεις που θεραπεύονται πλήρως. Το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι υπάρχει μια «χούφτα» συμπτωμάτων του εντέρου αλλά εκατοντάδες παθήσεις που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα. Αρα είναι αδύνατον να είμαστε σίγουροι τι κρύβεται πίσω από κάθε σύμπτωμα αν δεν αξιολογηθούμε με κάποια απο τα παρακάτω- Λήψη Ιατρικού Ιστορικού, Κλινική Εξέταση, Εργαστηριακές Εξετάσεις και Απεικονιστικές Εξετάσεις, ανάλογα με την περίπτωση. Αρα δεν υπάρχει νόημα να προσπαθούμε να συμπεράνουμε τη διάγνωση απο 2-3 συμπτώματα, διαβάζοντας π.χ. το ιντερνετ, αν έχουμε συμπτώματα από το έντερο απλά χρειάζεται να μιλήσουμε σε ένα γιατρό!



ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ



Τα συχνότερα συμπτώματα είναι

• Αιμορραγία από το ορθό

• Αλλαγή συνηθειών του εντέρου (διάρροια-δυσκοιλιότητα- εναλλαγή των δύο)

• Πόνος στο ορθό

• Σιδηροπενική αναιμία



ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ



Το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα για τον άρρωστο είναι η αιμορραγία απο το ορθό. Αυτό είναι στο 95% των περιπτώσεων το αποτέλεσμα καλοήθων παθήσεων όπως αιμορροίδες η ραγάδες, όμως ταυτόχρονα μπορεί να προέρχεται και από καρκίνο, πολύποδα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, άρα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό, ειδικά αν είμαστε πάνω από 40 η αν έχουμε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Η αιμορραγία είναι πιο ανησυχητική όταν το αίμα είναι αναμιγμένο στα κόπρανα. Μικρή σταγόνα αίμα μόνο στο χαρτί τουαλέττας οφείλεται συχνά σε αιμορροίδες , όχι πάντα όμως! Για αυτό σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να γίνεται κλινική εξέταση από ειδικό.



αλλα συμπτωματα



Η αλλαγή των συνηθειών του εντέρου, δηλαδή ανεξήγητη αλλαγή των κενώσεων είτε σε υδαρείς/ διάρροια, είτε σε προϊούσα δυσκοιλιότητα είτε σε εναλλαγή των δύο, είναι κάτι που χρειάζεται να ελεγχθεί (αν επμένει για πάνω απο 2-3 εβδομάδες).

Πόνος στην κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε πλείστες παθήσεις, είναι σχετικά σπάνιο να σχετίζεται με καρκίνο εντέρου. Χρειάζεται οπωσδήποτε κλινική εκτίμηση και ακτινολογική απεικόνιση.

Ο τεινεσμός σημαίνει αίσθηση ότι κάτι παραμένει στο ορθό μετά την κένωση και συνηθως συνοδεύεται απο αίσθημα ατελούς κενώσεως και επαναληπτικές κενώσεις. Μπορεί να οφείλεται σε ορθοκήλη η πρόπτωση ορθού, κάποτε όμως μπορεί να είναι και το πρώτο σύμπτωμα καρκίνου του ορθού.

Η παρουσία βλέννας στις κενώσεις είναι φυσιολογική όταν είναι σε μικρές ποσότητες, μεγάλη έκκριση βλέννας όμως μπορεί να υπάρχει σε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου η σε κάποιες μορφές όγκων.

Πόνος στον πρωκτό η το ορθό είναι συχνό σύμπτωμα που συνοδεύει αιμορροϊδες, ραγάδες, αποστήματα, συρίγγια αλλά κάποτε και ογκους, μια απλή κλινική εξέταση συνήθως αποκαλύπτει το αίτιο.

Τέλος η σιδηροπενική αναιμία, είναι φυσιολογική μόνο στις προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σε όλους τους άλλους μπορεί να υποδηλώνει απώλεια αίματος από το γαστρεντερικό. Ο καρκίνος του ορθού πρέπει να αποκλειστεί ως διάγνωση και για αυτό σε κάθε ανεξήγητη σιδηροπενική αναιμία γίνεται κολονοσκόπηση καθώς και γαστροσκόπηση.



ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ



Ο καρκίνος του εντέρου-ορθού καλό είναι να χειρουργείται λαπαροσκοπικά, εκτός αν υπάρχει αντένδειξη όπως προηγούμενα μεγάλα χειρουργεία η προχωρημένος καρκίνος. Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικά πλενεκτήματα όπως ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερες επιπλοκές λοιμώξεων και καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα. Στη Βρετανία είναι υποχρεωτικό όλοι οι χειρουργοί εντέρου ορθού να είναι εκπαιδευμένοι στη λαπαροσκοπική και η διαδικασία εκπαιδευσης έγινε με την δημιοργία 10 εθνικών κέντρων που εκπαίδευσαν όλους τους χειρουργούς του Ηνωμέμου Βασιλείου. Το King’s College Hospital είναι ένα από τα 10 αυτά κέντρα και ο Σάββας Παπαγρηγοριάδης διετέλεσε Επικεφαλής της εκπαιδευτικής ομάδας στο πλίασιο του προγράμματος LapCo του υπουργείου Υγείας, για τον ρόλο αυτό τιμήθηκε με ειδικό βραβείο Clinical Excellence Award.

H μεγάλη συγκριτική μελέτη COLOR II σε σχεδόν 1,000 ασθενείς βρήκε ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική του εντέρου είχε σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική: Λιγότερη απώλεια αίματος Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές Εχει επίσης βρεθεί ότι η λαπαροσκοπική κολεκτομή είναι καλύτερη για τους ηλικιωμένους. Μια ιαπωνική μελέτη από τους Nichikawa e al σε 144 ασθενείς άνω των 80 ετών έδειξε ότι όταν η κολεκτομή ήταν λαπαροσκοπική υπήρχε λιγότερη αιμορραγία και ταχύτερη ανάρρωση. Ενα πρόβλημα μετά από κάθε επέμβαση της κοιλιάς είναι η δημιουργία συμφύσεων οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν πόνους, εντερική απόφραξη και ακόμα και ανάγκη επανεπέμβασης. Η λαπαροσκοπική χειρουργική μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων στο μισό όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Surgery.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις. Οταν υπάρχουν προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιά ή ιστορικό φλεγμονών δημιουργούνται συμφύσεις οι οποίες καθιστούν επισφαλή την λαπαροσκόπηση. Τότε αποφασίζεται μετατροπή (conversion σε ανοικτή επέμβαση. ΕΠίσης οι παχύσαρκοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσχέρεια δημιουργίας πνευμοπεριτοναίου και οι υπερήλικες και ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια δεν ανέχονται την τοποθέτηση με το κεφάλι χαμηλότερα από τα πόαδια που απαιτείται τεχνικά. Η λαπαροσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται σε περίπου 70% των καρκίνων του εντέρου, στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι αναγκαίο να γίνει ανοικτή επέμβαση.



ENHANCED RECOVERY PROTOCOL



Η ανάρρωση είναι το πιο σημαντικό πράγμα μετά από μιά χειρουργική επέμβαση ! Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται ευρέως Πρωτόκολλα Επιταχυνόμενης Ανάρρωσης - Enhanced Recovery Protocols μετά από επεμβάσεις στο έντερο. Τα πρωτόκολλα αυτά περιλαμβάνουν μια σειρά από μέτρα. Ειδικές τεχινικές αναισθησίας, περιορισμό περι-εγχιερητικής χορήγησης ενδοφλεβίων υγρών, τεχνικές θέρμανσης και οξυγόνωσης του σώματος, αποφυγή άσκοπων σωλήνων παροχετεύσεων, ειδικές τεχνικές μετεγχειρητικής αναλγησίας, άμεση μετεγχειρητική κινητοπίηση του ασθενούς, πρόγραμμα αναπνευστικής φυσιοθεραπείας κ.α.

Με τα πρωτόκολλα αυτά επιταχύνεται η έγερση του ασθενούς από το κρεβάτι, η ανώδυνη ανάρρωση, η γρήγορη έξοδος από το νοσοκομείο και η ομαλή ανάρρωση στο σπίτι. Μετά από επεμβάσεις καρκίνου δίδεται παρατεταμένη αντιθρομβωτική αγωγή στο σπίτι για αποφυγή καθυστερημένων θρομβώσεων.



Προεγχειρητικη χημειο-ευαισθητοποιηση





Ορίζεται έτσι η χημειοθεραπεεία που δίδεται ταυτόχρονα με ακτινοθεραπεία του καρκίνου του ορθού. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν δοθεί ταυτόχρονα με την προεγχειρητική ακτινοθεραπεόα 5-FU σε χάπια, που λέγεται capecitabine τότε αυξάνεται η δράση της ακτινοθεραπείας και μειώνεται η τοπική υποτροπή.



Μετεγχειρητικη χημειοθεραπεια





Οταν μετά την κολεκτομή το έντερο βρεθεί να συμπεριέχει θετικούς λεμφαδένες (Σταδιο ΙΙΙ) τότε γίνεται προληπτικά συμπληρωματική (adjuvant) χημιοθεραπεία για την εκρίζωση πιθανών μικρο-μεταστάσεων. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι 5 FU και Oxaliplatin. Η διάρκεια της θερπαείας ποικίλλει ανάλογα με το αν ο συγκεκριμένος όγκος θεωρείται από την ιστολογική και μοριακή εξέταση ως χαμηλού ή υψηλού κινδύνου.



χημειοθεραπεια συστημικησ νοσου





Συστημική χημειοθεραπεία δίνεται σε περιπτώσεις δευτεροπαθών εντοπίσεων του όγκου και συνήθως επιλέγεται συνδυασός 5-FU ή Capectabine με Oxaliplatin (σχήμα FOLFOX) ή Irinitecan (σχήμα FOLFIRI). Τριπλός συνδυασμός FOLFOXIRI δίνεται σε κάποιους ασθενείς που έχουν μεταλλάξεις του γονιδίου BRAF. Τα φάρμακα αυτά συνδυάζονται και με μονοκλωνικά αντισώματα γισ καλύτερη αποτελεσματικότητα.



ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ





Τα μονοκλωνικά αντισώματα παρασκευάζονται με στόχο την καταστροφή κομβικών σημείων των όγκων. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλες τις περιπτώσεις συστημικής καρκινικής νόσου διότι αυξάνουν σημαντικά την επιβίωση. Το Bevacizumab (Avastin) είναι ο εκπρόσωπος των αναστολεων του VEGF (Vasculat Endothelial Growth Factor) - αναστολέας της αγγιογένεσης, όταν ο όγκος δεν μπορεί να φτειάξει αιμοφόρα αγγεία τότε επιβραδύνεται η ανάπτυξη του.

Η άλλη κατηγορία είναι οι αναστολείς του EGFR (Epidermal Growth Factor Receptor) με κύριο εκπρόσωπο το Cetuximab (Erbitux). Αυτα τα φάρμακα δίδονται σε όγκους που σε μοριακή ανάλυση έχουν το γονίδιο KRAS Wilde type.


Τηλ 210 6198476