• Home
  • Βιογραφικό
  • Παχύ Εντερο
  • Ορθό
  • Πρωκτός
  • Πυελικό Εδαφος
  • Ενδοσκοπήσεις
  • Επικοινωνία
  • Videos
  • Άρθρα

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ



Κάποια μορφή απλής δυσκοιλιότητας έχουν συναντήσει όλοι οι άνθρωποι στη ζωή τους και η απλή αυτή μορφή καταπολεμάτε εύκολα με αύξηση των φυτικών ινών, φρούτα και λαχανικά, στη δίαιτά μας, καθώς επίσης είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι χρειάζεται και μεγάλη ποσότητα νερού. Το παχύ έντερο είναι το σημείο στο οποίο απορροφάται όλο το περισσευούμενο νερό στον οργανισμό και αν βρισκόμαστε σε αφυδάτωση θα καταλήξουμε να πάσχουμε από δυσκοιλιότητα. Επίσης, η σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει πολύ την κινητικότητα του εντέρου.
Διακρίνουμε τις κάτωθι μορφές δυσκοιλιότητας:
α) απλή δυσκοιλιότητα
β) δυσκοιλιότητα βραδείας διαβασης (slow transit constipation)
γ) σύνδρομο αποφρακτικής αφόδευσης - Obstructive Defecation Syndrome - ODS



διερευνηση



Η διερεύνηση της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνει (ανάλογα με την περίπτωση)

  • κολονοσκόπηση
  • δοκιμασία διάβασης colon transit
  • αφοδευογράφημα
  • μαγνητική πρωκτογραφία
  • μανομετρία φυσιολογία ορθού

Οι ασθενείς με δυσκοιλιότητα μπορεί πολλές φορές να έχουν και διαταραχές κινητικότητας άλλων τμημάτων του εντέρου, όπως το λεπτό έντερο και επίσης, το στομάχι. Σε βαριές περιπτώσεις χρειάζεται διερεύνηση και του ανώτερου πεπτικού γι΄ αυτό το λόγο.



ΑΠΛΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ



Η απλή δυσκοιλιότητα είναι πολύ συχνή και τείνει να γίνει συχνότερη σε ανθρώπους με κακές συνήθειεςδιατροφής, σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα όπως αναλγητικά, ηρεμιστικά, οπιοειδή, αντικαταθλιπτικά και άλλα φάρμακα που μειώνουν την κινητικότητα του εντέρου. Επίσης, είναι φυσικό φαινόμενο να εγκαθίσταται δυσκοιλιότητα προϊούσης της ηλικίας και οι περισσότεροι ηλικιωμένοι χρειάζονται κάποια τακτικά υπακτικά για την καλή λειτουργία των εντέρων τους. Επίσης, ορμονικοί παράγοντες δημιουργούν δυσκοιλιότητα και οι γυναίκες αρχίζουν να πάσχουν από δυσκοιλιότητα με την εμμηνόπαυση ή μετά από υστερεκτομή. Στις περισσότερες περιπτώσεις απλής δυσκοιλιότητας χρειάζεται μία συνάντηση με διαιτολόγο διατροφολόγο για ρύθμιση σωστής δίαιτας σε φρούτα, λαχανικά και ενυδάτωση και επίσης, απλά καθαρτικά, τα οποία δρουν με συμπληρώματα ινών είναι αθώα και μπορούν να χρησιμοποιούνται επ΄ άπειρον χωρίς παρενέργειες.

Πολύ σημαντική είναι η ενυδάτωση! Κανένα διαιτητικό βοήθημα δεν έχει αποτέλεσμα εάν δεν προσλαμβάνεται αρκετό νερό.



ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΒΡΑΔΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ



Η δυσκοιλιότητα βραδείας διάβασης που επίσης αποκαλείυα "κολονική αδράνεια" -SLOW TRANSIT CONSTIPATION/ COLONIC INERTIA, οφείλεται σε υπολειτουργία κάποιων κυττάρων του παχέος εντέρου, τα οποία δρουν ως βηματοδότες και ρυθμίζουν την περισταλτικότητα του εντέρου. Αυτά τα κύταρρα (κύταρρα Cajal, μυοεντερικά πλέγματα, κ.ά) δρουν στους μυς του εντέρου με την παρέμβαση της σεροτονίνης που είναι ένας νευροδιαβιβαστής που επίσης ανευρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στον εγκέφαλο και είναι συνδεδεμένος με την παρουσία κατάθλιψης. Υπάρχουν αποδείξεις ότι στη δυσκοιλιότητα βραδείας διαβάσεως υπάρχει υπολειτουργία του συστήματος σεροτονίνης στο έντερο και πολλοί από τους αρρώστους αντιδρούν θετικά όταν τους δοθούν φάρμακα που είναι αγωνιστές της σεροτονίνης. . Για να δοθούν αυτά τα φάρμακα πρέπει να διαπιστωθεί η παρουσία δυσκοιλιότητας αργής διαβάσεως που γίνεται με τη δοκιμασία διαβάσεως του εντέρου (colonic transit study). Η εξέταση γίνεται με χορήγηση ειδικών ακτινοσκιερών δεικτών (markers) και ακτινολογικό έλεγχο.



συνδρομο αποφρακτικησ αφοδευσησ



Πολύ συχνό είναι το σύνδρομο αποφρακτικής αφόδευσης (obstructive defecation syndrome , ODS), το οποίο προέρχεται από χαλάρωση των πυελικών μυών μετά από τοκετούς ή μπορεί να είναι και αποτέλεσμα χρόνιας δυσκοιλιότητας άλλης αιτίας. Το ODS είναι τμήμα της πυελικής δυσσυνέργειας αλλά έχει συγκεκριμένα ακτινολογικά ευρήματα, εσωτερική πρόπτωση του ορθού και και δεύτερον ορθοκήλη, δηλαδή προεκβολή του ορθού μέσα στον κόλπο. Το σύνδρομο αποφρακτικής αφοδεύσεως διαγιγνώσκεται με πρωκτογραφία αφοδεύσεως ή μαγνητική πρωκτογραφία. Η θεραπεία είναι με βιοανάδραση (biofeedback), το οποίο έχει αρκετά καλά αποτελέσματα συχνά, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται συνήθως χειρουργική θεραπεία, η οποία είναι διόρθωση της ορθοκήλης και του εγκολεασμού-πρόπτωσης. Και τα δύο μπορεί να γίνουν με εγχείρηση, λαπαροσκοπική ορθοπηξία.Αυτή είναι μία κατά την οποία ανασύρεται και ευθειάζεται το ορθό εξαλείφοντας την πρόπτωση και την ορθοκήλη με στήριξη του ορθού στο ιερό οστό. Η ανάρρωση είναι ταχεία και τα αποτελέσματα πολύ καλά.



ΘΕΡΑΠΕΙΑ - διατροφη και υπακτικα



Η θεραπεία της δυσκοιλιότητας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

Σε περίπτωση που η δίαιτα δεν είναι η σωστή χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός με ικανές ποσότητες από φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και ενυδάτωση.

Η βοήθεια διατολόγου είναι πάντοτε χρήσιμη.

Σκευάσματα με συμπληρώματα ινών είναι πάντα χρήσιμα και κατάλληλα για μακροχρόνια χρήση χωρίς παρενέργειες.

Οσμωτικά καθαρτικά όπως η λακτουλόζη είναι επίσης ασφαλή για μακροχρόνια χρήση.

Δεν θα πρέπει να γίνεται μακροχρόνια χρήση οποιουδήποτε είδους καθαρτικού διότι κάποια από αυτά μπορούν να βλάψουν το έντερο προκαλώντας μελάνωση του εντέρου και ακόμα και ακράτεια. Εάν η δυσκοιλιότητα επιμένει χρειάζεται γνώμη γιατρού και όχι αυτοσχέδιες θεραπείες.

Κάποια φάρμακα που λαμβάνονται για συχνές παθήσεις, αντι-υπερτασικά, αντικαταθλιπτικά κ.α. προκαλούν δυσκοιλιότητα και πρέπει πάντοτε να υπολογίζονται σαν παράγοντας.



θεραπεια



Εάν η διάγνωση είναι υπολειτουργία του συστήματος σεροτονίνης τότε χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή με αγωνιστές σεροτονίνης. Πιθανόν να χρειαστούν υψηλοί υποκλυσμοί σε τακτική βάση με το σύστημα PERISTEEN.

Σε ακραίες περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι τόσο ανθεκτική στην θεραπεία που να προκαλέσει απόφραξη και διάτρηση του εντέρου από κοπρόλιθους. Χειρουργική επέμβαση, υφολική κολεκτομή γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά προσπαθούμε να την αποφύγουμε διότι έχει κάποιους κινδύνους επιπλοκών. Σε περίπτωση που βεβαιωθεί ύπαρξη τμήματος εντέρου (σιγμοειδούς) με μειωμένα γαγγλιακά κύτταρα η εκτομή του σιγμοειδούς μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Γενικά πάντως προσπαθούμε να αποφύγουμε τις χειρουργικές λύσεις όσο είναι δυνατόν.



ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ODS



Οταν η δυσκοιλιότητα είναι αποτέλεσμα συνδρόμου αποφρακτιλής αφόδευσης - ODS τότε η θεραπεία είναι αρχικά με βιοανάδραση - φυσιοθεραπεία σε συνδυασμό με διατητικούς και φαρμακευτικούς χειρισμούς. Αν αυτή δεν αποδώσει τότε μπορεί να κάνουμε χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με τον βαθμό πρόπτωσης η επέμβαση μπορεί να είναι είτε η STARR (διαπρωκτικά) είτε η ορθοπηξία (διακοιλιακά). Η ορθοπηξία σήμερα προτιμάται να γίνεται αν είναι δυνατόν αποφεύγοντας την χρήση πλέγματος, με ραφές ή ειδικά staplers για να αποφεύγονται οι επιπλοκές που σχετίζονται με πλέγμα, αν και είναι σπάνιες.



ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΙΕΡΩΝ ΝΕΥΡΩΝ - SNS



Η Διέγερση Ιερών Νεύρων -Sacral Nerve Stimulation - SNS είναι μια θεραπεία που εφαρμόζεται σε ακράτεια ούρων, ακράτεια κοπράνων και επίσης σε πολύ σοβαρή δυσκοιλιότητα.Η SNS έχει αποτελεσματικότητα σε πάνω από 50% των δύσκολων περιπρώσεων πολύ σοβαρής δυσκοιλιότητας. Οταν όλα τα υπόλοιπα έχουν δοκιμασθεί τότε μπορεί να εμφυτευθεί δοκιμαστικά για 2 εβδομάδες ο προσωρινός βηματοδότης. Εάν έχει αποτέλεσμα τότε εμφυτεύεται ο μόνιμος βηματοδότης. Η SNS είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές που γίνεται καλά ανεκτή.


Τηλ 210 6198476